Työelämässä kuten muussakin elämässä muutoksen nopeus on ottanut aivan uuden vauhdin ja siinä mukana pysyminen on asettanut uudenlaisia vaatimuksia työnhakijoille/ työntekijöille. Tekoäly on vahvemmin mukana meidän päivittäisessä tekemisessämme. Elinikäinen oppiminen on tullut jäädäkseen ja monimuotoisemmin kuin aiemmilla sukupolvilla.
Tässä muutamia merkittävimpiä muutoksia, joita kohtaamme tällä hetkellä työnhaussa ja työelämässä.
Rekrytointiprosessi. Niissä on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Ennen kuin pääsee uuteen työhön, on usein edessä monivaiheinen rekrytointiprosessi, joka on muuttanut ainakin osittain muotoaan pandemian aikana. Työnhakijat kohtaavat yhä useammin verkkopohjaisia rekrytointityökaluja, kuten videohaastatteluja ja tekoälypohjaisia soveltuvuustestejä.
Tämän lisäksi yritykset käyttävät yhä enemmän tekoälyä ja automaatiota hakemusten esiseulontaan. Hakijoiden on varmistettava, että heidän ansioluettelonsa ja hakemuksensa sisältävät olennaisia avainsanoja ja ovat selkeitä ja hyvin strukturoituja, jotta ne pääsevät läpi näistä seulonnoista.
Verkostoituminen. Sosiaalisen median ja verkostoitumisen merkitys on kasvanut: Työnhakijoiden on hallittava LinkedInin kaltaiset verkostoitumisalustat ja pidettävä ammattimainen online-profiili. Kokemuksesta on kuitenkin todettava, että monessa tilanteessa kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ja uusien tuttavuuksien löytäminen fyysisen kontaktin ja keskustelujen kautta ovat mielestäni edelleen hyvä ja toimiva konsti.
Rekrytoinneissa on lisääntynyt myös arvopohjainen rekrytointi. Yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota työnhakijoiden arvoihin ja siihen, miten ne sopivat yrityksen kulttuuriin. Tavoitteena on varmistaa, että työntekijän ja yrityksen arvot ovat linjassa keskenään, mikä johtaa parempaan työtyytyväisyyteen, sitoutumiseen ja tuottavuuteen.
Työnhakijoiden on osattava tuoda esiin omat arvonsa ja kulttuurinen yhteensopivuutensa. Toisaalta hakijoiden kiinnostus yrityksen arvoihin on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana ja niiden esille nostaminen yrityksen sivuilla on lisääntynyt, kun yritykset kilpailevat osaajista työmarkkinoilla.
Digitalisaatio ja teknologian kehitys. Varsinkin pandemian aikana työelämä otti tässä asiassa isompia loikkia, kuin moneen vuosikymmeneen. Tämä mahdollisti etätyöskentelyn, mutta lisäsi tarvetta teknisille taidoille ja kyvylle käyttää hyväksi tekoälyn tuomia etuja. Tämä vaatii työntekijöiltä sopeutumiskykyä ja itsensä johtamisen taitoja.
Elinikäinen oppiminen: Teknologian ja työelämän muutosten myötä työnhakijoilta vaaditaan jatkuvaa oppimista ja ammatillisen osaamisen päivittämistä. Tämä voi tarkoittaa kurssien käymistä, itsenäistä opiskelua tai uusien taitojen oppimista työpaikalla.
Pehmeät taidot: Aiemmin teknologia vapautti ihmisiä fyysisestä työstä ja rasituksesta. Viime aikoina teknologian osuus on kasvanut ratkaistessa kognitiivisia ongelmia työelämässä. Teknisten taitojen lisäksi korostetaan yhä enemmän pehmeitä taitoja, kuten viestintää, empatiaa, tiimityöskentelyä ja ongelmanratkaisukykyä.
Viestintätaidot: Kyky ilmaista itseään selkeästi ja tehokkaasti niin kirjallisesti kuin suullisesti on tärkeää. Tämä sisältää myös kuuntelutaidot ja kyvyn antaa ja vastaanottaa palautetta.
Tiimityöskentely: Yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot ovat keskeisiä monissa tehtävissä. Kyky toimia osana tiimiä, jakaa tietoa ja tukea kollegoita on arvostettua.
Ongelmanratkaisukyky: Kyky tunnistaa ongelmia, analysoida niitä ja löytää toimivia ratkaisuja on tärkeä taito. Tämä vaatii luovuutta, kriittistä ajattelua ja päätöksentekokykyä.
Resilienssi: Kyky palautua nopeasti vastoinkäymisistä ja pysyä toimintakykyisenä stressaavissa tilanteissa. Tämä vaatii positiivista asennetta ja ongelmien näkemistä oppimismahdollisuuksina.
Stressinhallinta: Kyky hallita ja vähentää stressiä tehokkaasti. Tämä voi sisältää rentoutustekniikoita, aikataulutuksen hallintaa ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämistä.
Pehmeät taidot ovat usein ne, jotka erottavat hyvät työntekijät erinomaisista työntekijöistä. Ne täydentävät teknisiä taitoja ja ovat ratkaisevia tehokkaan ja harmonisen työympäristön luomisessa. Näiden taitojen kehittäminen voi parantaa merkittävästi työnhakijan kilpailukykyä ja mahdollisuuksia menestyä nykypäivän työelämässä.
Miten sinun työelämäsi on muuttunut, tuliko kesälomalla asiaan uutta kulmaa?
Comments